27 ianuarie – Ziua ”Sveti Sava”, sărbătoare a minorităţii sârbe din România

0
632

La 27 ianuarie, începând cu anul 2020, este celebrată Ziua „Sveti Sava” („Sfântul Sava”), sărbătoare a minorităţii sârbe din România, instituită prin Legea nr.94/2019.

Iniţiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparţinut deputatului Slavoliub Adnagi (2016-2020), de la Uniunea Sârbilor din România, aparţinând Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, care a amintit, în expunerea de motive publicată pe site-ul www.cdep.ro, cuvintele Patriarhului Irineu al Serbiei, potrivit căruia Sveti Sava este „personalitatea centrală a istoriei, culturii, dar mai ales a spiritualităţii şi a bisericii sârbeşti (…) A pus în mişcare roata istoriei şi a culturii sârbeşti, care se învârte şi în prezent.”

Sfântul Sava, pe numele său secular Rastko Nemanjic, s-a născut în jurul anului 1175, fiind fiul cel mai mic al marelui jupan al Serbiei, Ştefan Nemanja, întemeietorul dinastiei Nemanjic. A trecut la cele veşnice în ziua de 14/27 ianuarie 1235, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro.

A desfăşurat o activitate misionară în Serbia, înfiinţând şcoli, mănăstiri, spitale, încercând să apropie poporul sârb de religie. Una dintre cele mai importante realizări ale sale o constituie obţinerea autocefaliei pentru biserica sârbească, devenind, în 1219, primul arhiepiscop la Bisericii ortodoxe autocefale a Serbiei, se mai arată în expunerea de motive. A fost sanctificat în anul 1236, imediat după moartea sa, iar 600 de ani mai târziu a fost declarat Sfânt ocrotitor al şcolilor şi al elevilor de către Cneazul Serbiei, Milos Obrenovic (1815-1839). În prezent, numeroase şcoli poartă numele sfântului, iar cu ocazia sărbătorii „Sveti Sava” toate şcolile sârbeşti organizează festivităţi, potrivit deputatului Slavoliub Adnagi, iniţiator al proiectului.

/www.agerpres.ro/

Lasă un răspuns